Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και καρύδια

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Δευτέρα 15.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγ. Θεοδώρων Ζυφιᾶ. (Μέγα Ἀπόδειπνον, ὥρα 18.0'0) (διά τά Κατηχητικά Σχολεῖα Καμποχώρων). Τετάρτη 17.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μακαρίου Βροντάδου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Τετάρτη 17.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μακαρίου Βροντάδου. (Εὐχέλαιον, ὥρα 18.00'). Παρασκευή 19.04.2024, Ἱερά Νέα Μονή. (Ἀκάθιστος Ὕμνος - Ἀγρυπνία, ὥρα 21.00'). Κυριακή 21.04.2024, Ἱερός Ναός Κοιμ. Θεοτόκου “Ἐρειθιανῆς” Βροντάδου. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 21.04.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). Πέμπτη 25.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Σάββατον Λαζάρου 27.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μακαρίου Βροντάδου. (Θ. Λειτουργία). Κυριακή Βαΐων 28.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίας Ἄννης Καπέλλης. (Θ. Λειτουργία). Κυριακή Βαΐων 28.04.2024, Ἱερός Ναός Εὐαγγελιστρίας, πόλεως Χίου. (Ἀκολουθία Νυμφίου, ὥρα 19.00'). Μ. Δευτέρα 29.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Μ. Δευτέρα 29.04.2024, Ἱερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Χριστοῦ Βολισσοῦ. (Ἀκολουθία Νυμφίου, ὣρα 19.00). Μ. Τρίτη 30.04.2024, Ἱ. Προσκύνημα Παλαιοχριστιανικῆς Βασιλικῆς Ἁγίου Ἰσιδώρου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Μ. Τρίτη 30.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγ. Ἰωάννου Θεολόγου, πόλεως Χίου. (Ἀκολουθία Νυμφίου, ὣρα 19.00'). .

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και καρύδια


photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
Το μέλι που μπαίνει και στη γέμιση και στο σιρόπι αυτής της κολοκυθόπιτας, το σωτάρισμα της κολοκύθας, το μικρό κρεμμυδάκι και μερικές άλλες λεπτομέρειες ίσως κάνουν την διαφορά σ’ αυτή την καινούργια μου κολοκυθόπιτα που σας προτείνω να δοκιμάσετε.
 
Οκτώβρης, πλούσιος σε υλικά μήνας. Ακόμη κυκλοφορούν αρκετά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα εμφανίζονται τα πρώτα φθινοπωρινά. Από τους πρωταγωνιστές του μήνα η κολοκύθα. Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Στην Κρήτη οι πιο πολλές εφαρμογές της κολοκύθας είναι αλμυρές. Τα κλασικά κρητικά κολοκυθοπιτάκια του τηγανιού είναι αλμυρά. Την μαγειρεύουμε γιαχνί, την συνδυάζουμε με διάφορα άλλα λαχανικά και κρέας. Φυσικά δεν είναι λίγα και τα γλυκά μας με γλυκοκολοκύθα. Εκτός από γλυκό του κουταλιού, φτιάχνουμε κολοκυθόπιτες τύπου κέικ και φυσικά κολοκυθόπιτες με φύλλο σπιτικό ή του εμπορίου σιροπιασμένες ή πασπαλισμένες με αχνοζάχαρη.
Αυτή εδώ η πίτα μπήκε πρόσφατα στο συνταγολόγιό μου. Την πήρα από αγαπημένη μου θεία και πιστεύω ότι θ’ αρέσει σε όσους την δοκιμάσουν.

Υλικά
Για το σιρόπι:
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα μέλι
  • 1 κούπα νερό
Για τη γέμιση:
  • περίπου 1½ κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
  • λίγο αλάτι
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1-1 ½ κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • ½ κούπα μέλι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
  • 10-12 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Επί το έργον:
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια. Τσιγαρίζουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι (2-3 κουταλιές της σούπας να είναι πάνω-κάτω) στο μισό από το ελαιόλαδο της γέμισης και προσθέτουμε την κολοκύθα. Την γυρίζουμε με μια κουτάλα να λαδωθούν όσο γίνεται όλα τα κομμάτια, προσθέτουμε το αλάτι και μισή κούπα νερό και, όταν αρχίζει να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μειώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται μέχρι να λιώνει .
Στο μεσοδιάστημα την ανακατεύουμε πιέζοντάς την ταυτόχρονα ώστε να γίνεται πουρές. Όταν μαγειρευτεί και είναι έτοιμη, λιώνουμε όσα κομμάτια υπάρχουν ακόμη με την κουτάλα του πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σε στραγγιστήρι ή μεγάλο σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά του. Θα πάρουμε 1½ ως 2½ κούπες στραγγισμένο πουρέ κολοκύθας .
Όταν στραγγίξει η κολοκύθα (τουλάχιστον 2-3 ώρες), αρχίζει η ετοιμασία της πίτας. Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσουν 1 λεπτό μόνο. Το αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον πουρέ της κολοκύθας όλα τα υλικά της γέμισης: καρύδια, φρυγανιά, κανέλα, ζάχαρη, μέλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας. Σε ένα ταψί (το δικό μου στις φωτογραφίες είναι 32 νούμερο) ή ένα πυρέξ απλώνουμε μισά τα φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ένα ένα. Στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα να την σκεπάσουν. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε).
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
 
Χαράζουμε την πίτα μας με πολύ κοφτερό μαχαίρι προσέχοντας να μη βγει η γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πίτα μας (στο δικό μου φούρνο παίρνει ακόμη μισή ώρα).
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
 
Όταν είναι έτοιμη, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και την αφήνουμε ξεσκέπαστη να το τραβήξει.
Παρατηρήσεις:
Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κολοκύθα από την προηγούμενη και να την αφήσουμε να στραγγίξει όλη νύχτα.
Για να μη βγαίνει η γέμιση από τα γλυκά του ταψιού, δεν τραβάμε το μαχαίρι αλλά «τρυπάμε» σπρώχνοντάς το κατακόρυφα στην πίτα.
Όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, ένα – δυο από τα πάνω φύλλα τα διπλώνω τετράγωνα και τα βάζω μόνο στο κέντρο της πίτας. Αυτό το κάνω όταν χρησιμοποιώ στρογγυλό ταψί γιατί ήδη τα γυρίσματα των κάτω φύλλων έχουν καλύψει την περιφέρεια της πίτας.
Η πίτα είναι νόστιμη χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται άριστα 2-3 μέρες (αν περισσέψει…). Δεν την σκεπάζω, την αφήνω μέσα στον φούρνο της κουζίνας.
*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους
Πηγήbostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου