Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .

Στη Χίο από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος

E-mail Εκτύπωση PDF
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στη Χίο έφτασε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο για τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.


Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη. Τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος της Χίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Μητροπολίτης Χίου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντάς του πως "είστε ευπρόσδεκτος στο νησί 365 μέρες το χρόνο".
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χίου και τις Τοπικές Αρχές για την υποδοχή και τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται στο νησί για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης, άλλωστε στη σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις".
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και αμέσως μετά τον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου.
Ο Μητροπολίτης Χίου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην ενορία την οποία μεγάλωσε και του ζήτησε να ευλογήσει το Ναό και τους πιστούς. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση να παραβρεθεί στο νησί για την εορτή του Αγίου Μηνά και για τις εκδηλώσεις για την εκατοστή πρώτη επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.
Η μνήμη των αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πολιούχων της Χίου, τιμάται από την Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου.
Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά βρίσκεται 11χλμ. νότια από την πόλη της Χίου, κοντά στο χωριό Νεοχώρι.
Η Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και αρχικά υπήρξε ανδρικό Μοναστήρι, είναι χτισμένη σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και είναι γνωστή και πέρα από τα όρια της Χίου κυρίως για τις τραγικές στιγμές της ιστορίας που διαδραματίστηκαν εκεί την Κυριακή του Πάσχα του 1822.
Ως ιδρυτές φέρονται ο παπά Νεόφυτος Κούμανος και ο υιός του Μηνάς Κούμανος, οι οποίοι επί Πατριάρχου Ιερεμίου έλαβον την άδειαν ιδρύσεως εκ θεμελίων Μονυδρίου.
Το 1822 περίπου 3.000 κάτοικοι της πόλεως και του Κάμπου, κατέφυγαν εντός της Μονής για να προφυλαχθούν από τους αγαρηνούς, αλλά δυστυχώς εκτός ολίγων οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, άλλοι εσφαγιάσθησαν, άλλοι κάηκαν και άλλοι κρεμάσθηκαν. Η ελευθερία ήρθε ύστερα από 90 χρόνια μαζί με τα ένδοξα σκάφη του Ελληνικού ναυτικού, την ευλογημένη ημέραν της 11ης Νοεμβρίου 1912, ημέρα ακριβώς κατά την οποίαν εόρταζε ο Άγιος Μηνάς.
Το 1959 ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης ανακαίνισε εκ βάθρων τον Ναό, μετέτρεψε το οστεοφυλάκιον των μαρτύρων σε ναΐδριο και όρισε σαν ημέρα εορτασμού επετείου των σφαγών, την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, ώστε οι προσκυνητές να εμπνέονται από το σθένος των προγόνων τους και να χαλυβδώνεται η πίστη των για τους ωραίους και ιερούς θεσμούς της ελευθερίας και της φιλοπατρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου