Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .


Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου ο Αρχιεπίσκοπος
11/11/2013
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης   http://www.ecclesia.gr/epikairotita

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο οικείος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, Εκπρόσωποι της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, Πολιτευτές, Εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Φορέων.



Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, και τον παρακάλεσε να εύχεται για την υγεία και την ευημερία του λαού της Χίου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του νησιού εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγόρευσε τον Αρχιεπίσκοπο Επίτιμο Δημότη Χίου ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο για τις τιμητικές διακρίσεις, επισημαίνοντας πως η επίσκεψή του στο νησί του πρόσφερε έντονα, όμορφα συναισθήματα. "Μια φιλία, εξάλλου," τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν στηρίζεται στα δώρα, αλλά στη διάθεση".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου λέγοντας πως "έζησαν κατά Χριστόν. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Κύριο, όχι με λόγια, αλλά με έργα, με μαρτύριο. Αυτός, που θέλει να είναι κοντά στον Χριστό, πρέπει να αισθάνεται υπηρέτης όλων και αυτή η πορεία είναι δύσκολη, αλλά είναι γεμάτη ευεργετήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ξαναγεννιόμαστε, ξεκινάμε από την αρχή, γινόμαστε καθαροί και αποκτούμε σοφία. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ειδών σοφίας: η σοφία που αποκτούμε στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η Σοφία του Θεού. Εκεί που συναντώνται, λοιπόν, η σοφία της Επιστήμης με την άνωθεν Σοφία γίνεται ο άνθρωπος χαρισματικός ".

Έκανε λόγο, επίσης, για τα χαρίσματα που έχει κάθε άνθρωπος, υπογραμμίζοντας πως "καλούμαστε να αξιοποιούμε τα τάλαντά μας για το κοινό συμφέρον και όχι για προσωπικά οφέλη".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να κάνουμε αυτοκριτική και να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους. "Καθημερινά είμαστε έτοιμοι να κρίνουμε τους άλλους, αλλά αποφεύγουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Είναι, όμως ευκαιρία σήμερα να κάνουμε αυτοκριτική και, αν έχουμε ειλικρίνεια και τιμιότητα, θα κρίνουμε ότι πρέπει να ζούμε κατά Χριστόν. Αν ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό, θα αποκτήσουμε πάλι σωστά πρότυπα".

Στη συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία για την 101η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού, ενώ η κ. Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού.

Η μνήμη των αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πολιούχων της Χίου, εορτάζεται σήμερα 11η Νοεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή και στρατιωτικός στο επάγγελμα. Αφού παραιτήθηκε, κατέφυγε στο όρος Κοτυαίου της Φρυγίας και έζησε ως ασκητής. Συνελήφθη για τη χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (296μ.Χ.) και γνώρισε μαρτυρικό θάνατο. Ο Άγιος Βίκτωρ ο Μάρτυς άθλησε επί της βασιλείας του Αντωνίου (160 μ.Χ.) στην Ιταλία. Συνελήφθη σαν Χριστιανός και, αφού βιαζόμενος δεν επείσθη να αλλαξοπιστήσει, θανατώθηκε με φριχτό τρόπο. Παρόμοια, ο Άγιος Μάρτυς Βικέντιος ο Διάκονος συνελήφθη για την χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Δοκλητιανού (304 μ.Χ.), μαζί με τον επίσκοπο Αυγουστοπόλεως, Ουαλέριο, στην Βαλέντια της Ισπανίας και αφού βασανίσθηκαν σκληρά, αποκεφαλίσθηκαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου